
Vyzrálá hovězí kližka (Ossobucco)
Chov: Česká Republika
Ekologická porážka a vyzrávání: Ekofarma Uher spol. s.r.o.
-
- Vždy jde o lýtko - tedy kližku s kostí nařezanou na 2-4 cm plátky, každý kousek masaobepíná kus morkové kosti která je plná šťavnatého morku.
- Slovo ossobucco je italské a znamená morková kost.
- Nejlépe ho využijete formou dušení. Dostatečné množství cibulové podestýlky a dusit na víně, sušených houbách, bylinkách či kořenové zeleniny.
- Nejprve na rozpáleném oleji nebo tuku vašeho výběru zpěníme (opečeme) cibulku, na které zprudka z obou stran opečeme řez ossobucco, pak podlijeme vínem, přidáme bylinky nebo sušené houby a dusíme. Díky morku, který se postupně rozpustí, nemusíme zahušťovat omáčku moukou ani ničím jiným. Ke konci dušení doporučujeme přidat zeleninu (zároveň tím navýšíme množství omáčky) podle vašeho výběru.